Всевиждащото Око - Свещен Произход на Превзетия Символ


Дали всевиждащото око е символ на божественото всезнание или зловещо влияние? Днес то символизира контрол и господство от елита в сянка, но първоначалното му използване бе доста по-различно. Тази статия проследява неговата употреба и значение в древността, когато е бил символ на божествения промисъл, мощно представляващ духовната истина и пробуждане.

Човечеството Губи своята Скъпоценна Символика


Всевиждащото око е мощен езотеричен символ, който е широко неразбран и неправилно използван днес; малцина знаят какво първоначално застава зад него. Той първоначално е бил символ на по-високо ниво на духовна сила или Бог, зорко пазещ човечеството или събудената духовна част отвътре. Но тези дни той има доста по-различни асоциации.

Днес всевиждащото око е по-вероятно да се разглежда като "Илюминатски" символ на контрол и наблюдение от елита, който до голяма степен ръководи шоуто на тази планета до този момент. Това е така, защото с течение на времето, тъмни зловещи сили са превзели езотеричните символи, които в продължение на хиляди години са били използвани, за да предадат положителни, полезни, възвишени духовни послания и принципи. Всевиждащото око е отличен пример за това как духовните символи са били превзети и обърнати. Наистина не е много трудно да се разбере първоначалното значение на символа или да се възвърне първоначалната му духовна значимост.

Универсалния Характер на Символизма


Символизма отдавна се използва от човечеството да комуникира идеи, които най-добре кристализират в компактна форма. Както добре е познато, една картина казва хиляди думи! Езотеричните символи днес са живи , както са били в древното минало, но има голяма неяснота около тяхното използване, история, намерение, и смисъл.

В обикновения живот ние използваме символи, за да се покаже с един поглед важна информация, като например трафик и пътните знаци сред многото други символи, които са широко разпространени. Някои други примери за това са корпоративните лога и статуси за сертифициране.

Символизмът е също особено използван в комуникацията на нефизическите, духовни идеи, явления и процеси.

Всевиждащото око, е един от най-мощните и широко използван символ от всички. В тази статия проследявам използването му от най-ранни времена до 18-ти век, и показвам това, което е първоначалното значение на символа. Моята следваща статия ще разгледа използването му от масонството от 18 век нататък, и ще покаже как той впоследствие е бил превзет и как е злоупотребено с него.

Използване на Всевиждащото Око в Древните Култури


Индия

санскритски текст от преди 3000г.

Може би намираме предвестник на това, което в крайна сметка стана известно като всевиждащото око в Риг Веда, санскритски текст, за който се предполага, че е бил написан преди повече от 3000 години, и един от най-старите известни текстове. В него има много препратки към слънцето и към други божества като око в небето, като око, което разкрива създаването, или окото, което никога не се затваря.

Човек може да оприличи това на символ от високо ниво на пробудено съзнание, което напредналите духовни същества имат, и което един обикновен човек може потенциално да постигне.

Хиндуисткия бог Шива има три очи. Третото око или чакрата на челото е известно като окото на Шива, притежател на всички знания, което, когато се отвори ще унищожи всичко, което вижда. Така то е символ на знание, което унищожава злото и невежеството.

Това отново може да се оприличи на пробудена по-високо духовна част на човека, която вижда истината на нещата, и тогава може да елиминира в психиката на човек това, което е противоположно на и блокира по-голямата проява на божественото съзнание. По този начин това е "творческо разрушаване" на злото, за да го превърне в по-висше съзнание.

Дори и в днешно време, окото на Шива се използва в бижута, за да даде защита срещу злото на ползвателя и да придобие мъдрост и разбиране от света, от събитията в живота и от себе си, за положителна промяна.

Непал


В Будизма, Буда е посочен като Окото на Света. Типично е за храмовете в Непал да показват графика на "Очите на Буда", както е показано по-горе - забележете, че включва марка за "третото око". Очите също са известни като очите на мъдростта и състраданието.

Статуи на Буда обикновено показват една точка в средата на челото, която представя третото око.

Древен Египет


Окото на Озирис

бог Озирис

Интересно е да се намери, че Египетския йероглиф за техния бог Озирис, съдържа едно око, както е показано по-долу. Така в Индуизма и Будизма намираме духовно божество, представено в древността като око.

Окото на Хор

В древен Египет, всевиждащото око е известно като Окото на Хор

В древен Египет, всевиждащото око е известно като Окото на Хор или Окото на Ра, а също така е част от символиката на Wad-jet. Чрез различни митове те са символи на защита, изцеление и възстановяване. Лявото око на Хор е казано, че е Луната, а дясното му око Слънцето.

Хор е бил бога на слънцето с глава на сокол и може да се каже, че Окото на Хор е оформено като око на Далматински сокол с маркерите му под него.

Също така е много интересно да се отбележи, че рисунката на Окото на Хор много съответства на напречното сечение в средата на мозъка, където таламуса, епифизата и хипофизата са разположени. Епифизната жлеза често се казва, че е "третото око" и център на духовност и духовно прозрение, което може да се развива в едно лице.

Окото на Хор може да бъде изображение на таламуса и очната ябълка с мазолестото тяло, окото в междувеждието горе, а продълговатия мозък (мозъчния ствол) и хипоталамуса са двете маркировки по-долу. Ако това е, което те са изобразили, но наречено Окото на Хор, предполага, че те смятат средата на мозъка за седалище на съзнанието или дори на Божественото съзнание или "съзнанието на Хор"? Хор е представен като бог на слънцето и символ на универсалния Христос, духовна сила, която подходящо подготвя човек за сливане.

Близкия Изток / Азия - Хамса


Хасма в Близкия ИЗток

В Близкия Изток всевиждащото око е било известно под формата на символ на око-ръка, наречен или Хамса (Hamsa), Khamsa или Hamesh.

Това е символ на око в дланта на ръка, обикновено в дясната ръка. Отново, символ на защита срещу уроки (лош късмет, причинени от ревност от страна на другите) и опасност като цяло и може да се разглежда като талисман за късмет.

Известен също като ръката на Фатима в исляма и ръката на Мириам в Юдаизма. В Индия той е известен като "Humsa Hand". Джайнистите също имат форма на Хамса в тяхната символика с думата ахимса (която означава ненасилие) вътре в колело, вместо където окото би било. Хамса е използван в продължение на хиляди години и днес все още се използва като амулети, талисмани или завеси. Произхожда се проследява и в древна Месопотамия с ръката на Ищар,символ на божествена защита, въпреки че не съдържа око в дланта.

"Божественият Свят" от Халил Джубран

По-Християнска репрезентация на Хамса е творба, наречена "Божественият Свят" от Халил Джубран в началото на 20 век, поет, художник, писател, философ, теолог.

В Гърция и Турция подобно на Хамса е това, което те наричат ​​"Назар". Това е само едно око, без ръка, но се използва по същия начин и има същото значение, както на Хамса, а именно да предпазва от уроки, под формата на амулети или висящи орнаменти, обикновено изработени от синьо стъкло.


По същия начин в будизма, там е "око на Буда" амулет, предпазващ от уроки.

Символът на око в ръка също се появява при културите на Ацтеките и Маите, както и в Индиански произведения на изкуството, въпреки че археолозите не са сигурни какво означава за тези култури.

открит в Маунтвил, Алабама през 1800-те години

Това е Индиански пример "Диска на Гърмящата Змия", който бе открит от фермер в Маунтвил, Алабама през 1800-те години. Някои археолози смятат, че символиката му може да представлява портал към духовните измерения. Това е най-богато украсеното произведение, намерено в Маунтвил, което води до убеждението, че е най-важно за неговите създатели. Други намерени там произведения също съдържат символа на око-ръка.

Древен Еквадор


древен артефакт в La Mana, Еквадор

Налице е също така невероятно откритие през 1984 г. на древен артефакт в La Mana, централен Еквадор, наричан Черна Пирамида сред намерените там 300 артефакти от неизвестен произход.

Не е известно от каква култура идват, и многобройните намерени предмети са озадачаващи и на пръв поглед не на място за тази част на света, като обект проектиран като качулата Кралска Кобра на Югоизточна Азия. Кобри не съществуват в Южна Америка.

Така наречената Черна Пирамида е от черен камък с око на върха. Камъкът има златни инкрустации, които формират 13 нива от "тухли" и едно око на върха. Тези инкрустации светят, когато са под черна светлина. Като цяло това изглежда като репрезентация на Голямата пирамида в Гиза (7470 мили разстояние), а също и невероятно точно като символа на пирамида с око използван върху Големия Печат на Америка и на банкнотата от 1 долар.

Също така е интересно да се отбележи, кобра артефакта има още едно сходство с древен Египет, където издигнатата кобра е свързана с Окото на Хор / Ра и Wad-jet, носени върху челата на фараоните в средата на челото точно там, където се намира третото око. Това символизира издигането на енергията на човек към по-висока вибрация, която вътрешно води до пробуждането на психични способности като тези, латентни в третото око.

Древна Гърция


В химните на Орфей (Орфей не е грък :), химна към Слънцето го описва по различен начин;

като "вечно око с широко проучване";

и го сравнява като "Бащата на вековете";

и като "Безсмъртния Йов, все търсещия, носещ светлина";

а по-късно като "Великото око на Природата и звездното небе";

следвано от "Верен защитник, и окото на правото"


Така че тук ние виждаме в древен текст на западния свят, подобна препрезентация на слънцето като тази, посочене в древния текст на изток, Риг Веда, като око на твореца и всевиждащо никога не затварящо око, наглеждащо и закрилящо доброто.


Християнството


"Светлината на тялото е окото, ако окото ти е здраво, цялото ти тяло ще бъде осветено." (Исус в Матей 6:22)

"Очите на Господа са върху праведните, и ушите му отворени за техния вик;" (Псалм 34:15)

"Очите на Господа са на всяко място и наблюдават злите и добрите." (Притчи 15: 3)


Възможна първа известна употреба на символа всевиждащото око в юдео-християнството е така наречената "Гробницата на Исус" от първи век от н.е. открита през 1980 г., която използва подобен символ над входа на гробницата. Независимо от гробница, може ли това да е първият известен или началото на използването на символа око-пирамида в юдео-християнската традиция?

В християнството, всевиждащото око или "Окото на Провидението" или "Окото на Бог" е било използвано като символ поне от 16-ти век, както се вижда в следната картина, на която е изобразена сцена от Лука 24: 13-32, където след неговото възкресение, Исус вечеря с двама ученици.

Окото на Бог

Окото е вътре в триъгълник, и е заобиколенo от лъчите на светлината, с триъгълника представляващ Светата Троица и целият символ означаващ Божията вездесъщност и всевиждащото око бдящо над творението.

Някои твърдят, че окото в триъгълника се добавя към картината скоро, след Съветът на Трент 1545- 1563, за да се съобразят с неговите канони и постановления, но дори и ако това е така, все пак използването му е от 16 -ти век.

В Елзас, Франция, фреската боядисана над олтара на Абатската Църква на Saint-Jean-Baptiste (1763) показва, голям пример за символ на око в пирамида, с лъчите на славата пробиващи облаците.

Друг пример е на катедралата в Аахен в Германия. Първоначално построена в края на осми век при император Карл Велики и после разширена в Средновековието с различни други промени и актуализации по протежение на пътя. Изглежда, символа - всевиждащото око е бил поставен на катедралата през 1766, за да отбележи ремонта извършен през тази година.

Имайте предвид, че тези първи два примера предхождат датата на основаването на Баварските Илюминати (1776), въпреки че масонството по това време вече е съществувало в Англия и Европа. Може би е масонско влиянието, което видя тези символи, използвани в тези катедрали, но не преди 1797, където масоните се разглеждат като първи в използването на символа око в пирамида.

Символът на око-в-пирамида също заема важно място в предната фасада на църквата Hartegbrugkerk в Лайден, Холандия, построена през 1835-36г. Латинските думи "Hic Domus Dei est et Porta Coeli", което се превежда "Това е Дом на Бога и Входът към Рая."


Това са само някои Християнски примери от многото, които се появяват в Европа.

Заключение


Както видяхме, в цялата история е имало силна традиция през време, континенти и култури за използване на око-символизмa като цяло за представяне доброжелателната сила на създателя, бдящ над нас, помагащ и защитаващ човечеството и представляващ духовната част отвътре.

В следващата си статия ще продължа проследяването на използването на символиката на всевиждащото око през последните 240 години и ще разкрия как тя е била обърната и все повече използвана за зловещи цели в настоящите времена.

David Percival

Източник


Превод: Димитър Кирилов | Самосъзнание.com


МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

2 comments

  1. Здравей, Димитър, поздравявам те, че си избрал да преведеш точно тази статия. По мои наблюдения има масово неразбиране на някои свещени символи и е радващо, че все повече хора се интересуват да научат повече, както и да предадат това знание на останалите. Оригиналният източник на статията е този: http://consciousreporter.com/conspiracy-against-consciousness/corruption-sacred-symbols-all-seeing-eye/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване